Hartslag meten tijdens surfen

Thursday 23 March 2017

Om mn conditie beter te kunnen trainen voor windsurfen, wil ik mijn hartslag meten tijdens het surfen. Met al die FitBit dingen tegenwoordig zou dat toch niet zo moeilijk moeten zijn.

Pols hartslagmeters
De meeste activity trackers zoals de simpele FitBits kunnen helemaal geen hartslag meten. En de gene die wel hartslag kunnen lezen zijn bijna allemaal niet waterdicht. Er zijn enkele uitzonderingen zoals de Mio Fuse. Maar als je meer leest over het meten van hartslag via je pols lees je vaak dat het niet betrouwbaar is, of dat de band erg strak moet om goed te kunnen lezen. Daarnaast zou hij onder het pak moeten, en daarmee zit je hij dus erg strak rond je pols. Dus vind ik die minder geschikt voor surfen.

Borst hartslagmeters
Voor fietsen heb ik goeie ervaring met een borstband, zit niet vervelend, merk niet dat ik hem om heb, en gok dus dat die ook onder een surfpak niet in de weg zit. Voordeel is ook nog eens: als je hard crashed, de waterdruk eigenlijk nooit direct bij de hartslag meter komt, vergeleken met de horloge-achtige oplossing.
Maar een borstband is eigenlijk altijd ANT+ of Bluetooth en moet werken samen met een horloge of telefoon. Dus zal er ook een telefoon mee moeten in een waterdicht tasje. Ik heb nog wel een oude S4 mini liggen. Helaas is de hartslag meter van mijn fiets computer een ANT+ en dat wordt weer niet ondersteund door de S4 mini. Dus zal ik een Bluetooth hartslag meter moeten kopen. Als oud ontwikkelaar van Bluetooth heb ik natuurlijk een zwak voor een Bluetooth oplossing.

Suunto Smart Sensor
Gelukkig ben ik schijnbaar niet de enige die hartslag wil meten in water. Er komen steeds meer oplossing voor zwemmen. En zwemmers willen natuurlijk ook geen telefoon meenemen tijdens het zwemmen. Sowieso werkt de draadloze link tussen borstband en de ontvanger niet of heel slecht in water. Daarom heeft Suunto een tijdje terug de Suunto Smart Sensor geïntroduceerd. Waterdicht, Bluetooth en kan hartslag opnemen als er geen verbinding meer is met de ontvanger, horloge of de app. Dus dat leek perfect, dus aangeschaft.
De Smart Sensor is een mooie kleine hardslag meter, een stuk kleiner dan mijn ANT+.
Het pairen via Bluetooth leek 1x te werken en daarna kreeg ik geen verbinding meer. Internet afgezocht naar een oplossing: niks. Suunto helpdesk gebeld: Reset uitgevoerd.
Getest met de Suunto Movecount app: nope, werkt niet. Suunto gevraagd: Nee, opnemen van hartslag werkt alleen als de opname wordt gestart vanaf een horloge. Ik heb geen Suunto horloge, dus kon niet opnemen: teruggestuurd.

Polar H10
Net geïntroduceerd (begin 2017), en nog maar net te koop. Het is een Polar, die staan bekend om hun hartslag meters. De H10 schijnt nog nauwkeuriger te zijn dan de H7, maar dan waterdicht (ipv waterproof), ook Bluetooth. Het beste: hij kan opnemen. Tijdens de introductie werd ook aangekondigd dat in Q1 2017 er een mogelijkheid komt voor een koppeling met de GoPro Hero4 of nieuwer, dan kun je hartslag opnemen in de beelden, dan zie je tijdens de actie wat je hartslag doet, dat kan ook leuk zijn. Dus de H10 besteld, toen hij leverbaar was (3 dagen later al gelukkig. Nu net binnen
Hij is wel groter dan de Suunto, het is een normale maat hartslag meter, zelfde als mijn ANT+.
Eerste test op het droge. Werkt ook niet.
Handleiding gelezen, er zit een opname knop in het optie menu van de app. Nog eens testen: JA het werkt.
Komend weekend Regio Cup Zuid en Training, mooi moment om de Polar H10 te gaan testen.

Wordt vervolgd.